A Mattia Caldara sztori



(Forrás: Juventus.com-twitter)

Mattia Caldara neve leginkább az olasz foci rajongók körében lehet ismerős. A védő a 2016/17-es szezonban robbant be a köztudatba. A Gasperini keze alatt formálódó Atalanta-val, az akkor csupán 22 éves védő pazar szezont zárt. Az együttes mindenkit meglepve a 4. helyen végzett. A Kettős terhelésnek köszönhetően a következő szezon nem sikerült, úgy az Atalanta-nak, mint ahogy előzetesen várták a szakértők, Gasperini fiai a 7. helyre futottak be az idény végén. Ennek ellenére Caldara fejlődése töretlen volt és erre felfigyelt Beppe Marotta, a Juventus akkori átigazolás guruja.

Minden nagyszerűen alakult, a védő előtt fényes karriert állt, hisz 2017-ben az olasz válogatottban is bemutatkozhatott. A La Gazzetta gyorsan összehasonlította Gaetano Scirea-val, a Juventus egykori védőlegendájával, aki 1989-ben egy tragikus autóbalesetben 36 évesen hunyt el.  Sőt, a sportlapok odáig mentek, hogy Caldara-t kikiáltották Chiellini utódjának.  A 2017/18-as teljesítménye alapján joggal gondolták Torinóban, hogy megvan King-Kong méltó örököse.

Beppe Marotta anno azt nyilatkozta a Mediaset Premiumnak: „Caldara lesz a jövőbeli kezdőnk” 

A védő teljesítménye a 17/18-as szezonban


(Forrás: WhoScored.com)

A nagy üzlet a 17/18-as szezon téli átigazolási szezonjában köttettet meg, de a játékos kölcsönben maradhatott az Atalanta-nál.

A Juventus 2017-ben túl volt egy vesztes Cardiffi BL döntőn, ami mély sebeket ejtett egyesekben. A mai napig nem tudni, hogy Allegri és Bonucci miért esett egymásnak. Mindenesetre az edző és a védő között annyira megromlott a viszony, hogy Bonucci a Milan-hoz igazolt. Gondolom ezért is volt égetően fontos egy új középső védő megszerzése.

Caldara a Juventus-ban:

(Forrás: Juventus.com)

2018 nyara, végre a játékos megérkezik Torinóba. Pozitív fogadtatás, nagy remények, ám Caldara hamar szembesül a valósággal. A csapat amerikai túrája során, olyan hírek szivárogtak ki, hogy Allegri-t nem nyűgözte le a védő játéka, egyszerűen nem illeszkedett bele az általa preferált rendszerbe. Egy hónap után jött a bombameglepetés, a Juventus a játékost bevonta, az egy év után hirtelen megtérő Bonucci transzferbe. A Juve mostani csapatkapitányának 1 éves kitérője a Milan-ban finoman fogalmazva, eléggé balul sült el. A rutinos védő minden követ megmozgatott, hogy ismét felvehesse a zebracsíkos mezt. Nos, Caldara alighogy megérkezett, máris Milánó felé vehette az irányt.

Az AC Milan-ban:


(Forrás: AC Milan.com)

Az igazi horror sztori csak most következik a játékos karrierjében. A felkészülés során izomproblémák jelentkeztek nála. Az izomsérülése végett előszőr 28 napot volt kénytelen kihagyni, majd a felépülése után rögtön Achilles-ín szakadást szenvedett (106 nap kihagyás), amit később egy keresztszalag-szakadás követett (165 nap). Mondanom sem kell, hogy a teljes szezonja ment a levesbe. Tovább folytatva Caldara vesszőfutását, a Milan úgy döntött, hogy a játékos nem része a klub jövőbeli projektjének. Ennek okán 2020-ban kölcsönbe visszakerült az Atalanta-hoz, de ott újra megsérült, (közel 90 nap kihagyás) Patella íngyulladást állapítottak meg nála.

Egy fiatal tehetséges játékosból kolonc lett. Az előző szezonban a Venezia nyújtott mentőövet neki, de a klub kiesett, viszont a dolgok jó oldalát nézve, legalább nem sérült meg. Elérkezve a jelenbe, a Spezia-ban néha a régi önmagát idézi.

A statisztikája:


(Forrás: Soccerment.com)

Sajnos vannak szomorú történetek a futballban és Caldara pályafutása ebbe a kategóriába tartozik. Elképesztő, hogy a még mindig csak 28 éves védő milyen poklot járt meg. A korából fakadóan nem biztos, hogy már látjuk nagy csapat mezében, de a Spezia-ban lehet még főszereplő.