A Football Manager-től a Reims kispadjáig


A fiatal belga tréner a PSG elleni 1:1-es döntetlen után robbant be jobban a köztudatba. A Reims tavaly októberben kirúgta Oscar Garcia-t és a csapatot a 30 éves másodedzőre, pro licensz nélküli Will Still-re bízta. Still játékosként nem futott be nagy karriert, csupán a belga negyedosztályig tudta felküzdeni magát, de közben az aktív pályafutása alatt elkezdett a Football Manager-el játszani.

Ó, emlékszem, hogy az egyik jó barátommal mennyit játszottunk a régebbi verziókkal. Első manager-es emlékem a CM97/98-hez köthető. Kilencvenes évek vége, a játékot floppy lemezen lehetett beszerezni.


(Forrás: CM97/98-Twitter)

Komolyabb hatást a CM01/02 és a CM03/04 (Championship Manager) gyakorolt rám.


(Forrás: mobygames.com)

Visszacsatolva a story-t Still-hez, na ő is teljesen belehabarodott ennek a játéknak a fejlettebb verziójába. Elmondása szerint a Manager taktikai elemei vonzották, amit végül, a játékból áttudott ültetni a gyakorlatba. Egyik nagy álma valósult meg, amikor a North End U14-et edzhette. A fiatalok után videóelemzőként dolgozott, majd segédedzőként. A kemény munka a való életben is meghozta számára a sikert, hisz 28 éves korára a Beerschot vezetőedzője lett. A belga csapatnál való remek munkájára felfigyelt a Reims. A francia klubnál előszőr menedzser asszisztensi pozícióban tűnik fel, majd kis időre visszatér Belgiumba, ahol szintén ugyanebben a pozícióban a Standard Liege-nél kap munkát. A belga kitérő után, újra a Reims-nél tűnik fel. Ez a "Comin' Back" áttörést hozott a karrierjében, ugyanis októbertől ő a klub edzője. 

A Reims meccsenként 10 millió forintnak megfelelő bírságot fizet, mivel még Still nem rendelkezik profi licenccel. A vezetőségnek megéri, hisz jelenleg 12 bajnoki óta veretlen a gárda, ebben benne foglaltatik a hétvégi PSG elleni 1-1-es döntetlen.

Mi a fiatal edző sikerének a kulcsa?

Állítólag nagyon közvetlen a játékosokkal, jól kommunikál velük, akik ezért szó nélkül követik a taktikai utasításait. Az edző után jöjjön a Reims játékstílusáról pár érdekesség. A hétvégi bajnokin Still a 4-2-3-1-es felállást preferálta, viszont ez a pályán gyakran 4-4-2-re módosult.