AC Milan - Tottenham


Nem jutott jobb főcím az eszembe, mert egyik csapat sem nyűgözött le az elmúlt időszakban. A Milan végig szenvedte a januárt és nem tudom, hogy a pénteki győzelme (1:0 Torino) mennyit fog számítani kedden. A Spurs annak ellenére, hogy a City-t legyőzte, nem egy kiegyensúlyozott, stabil teljesítményt nyújtó csapat képét mutatja. Conte projektje hamar kifulladhat, mert hallani pletykákat arról, hogy a nyáron lelép Londonból. Esetleg egy jó BL szereplés megváltoztathatja az olasz tréner véleményét.

AC Milan:

A rossoneri a pofonok földjén érezhette magát az elmúlt két hónapban. Pioli csapata győzelemmel kezdte az új évet, de a Roma elleni derbi után negatív spirálba került. Kalulu és 77. percben Pobega góljával már nyeregben érezhette magát a Milan, ám jött a nem várt fordulat és a Roma Ibanez 87. percben szerzett góljával előszőr szépíteni, majd a 93. percben Abraham góljával egyenlíteni tudott. Ez a döntetlen teljesen földhöz csapta Pioli játékosait. Persze, nem csak erről van szó, de a döntetlentől kezdődött a Milan vesszőfutása, ami a Torino elleni győzelemmel zárult le. A VB után több játékos fáradtsággal küzdött, de Pioli ennek ellenére nem forgatta a csapatát. Az új játékosok, mint Charles De Ketelaere, Dest, Malick Thiaw vagy Aster Vranckx kevés szerepet kaptak. A másik óriási probléma, hogy hiányoznak Maignan bravúrjai. A francia hálóőr még mindig nincs bevethető állapotban, így a BL-ben is Tatarusanu-nak kell helyt állnia.

Amikor az emberorientált-területvédekezésről beszélünk, abban Pioli együttese a tavalyi szezonban nagyon erős volt. Ez egy átmenet a két védekezési mód között, szóval a Milan a területek védése mellett, nagy hangsúlyt fektetett a párbajokra. Ez a taktika csődölt be az elmúlt bajnokikon, mert ehhez nagyon jó állóképesség és fizikai erőnlét kell. A Sassuolo meccs (2:5) után Kéri András kiemelte, hogy a Milan játékosai fásultak voltak, nem volt meg a kellő mentális és fizikai frissesség. Sok párharcot elveszítettek, a védelem könnyen kijátszható volt. A hazai pofon után az Inter ellen sem festett jól a rossoneri. Pioli csapata nem tudott labdákat szerezni és nagyon mélyen védekezett. Azon a mérkőzésen talán egyszer fordult elő, hogy a Milan nagyon agresszíven letámadott.


(Forrás: Hillandkimi)

Tonali próbál agresszívan (fehér körben) labdát szerezni, de az Inter játékosa, Darmian nagyon jól fedezi azt, pár másodperccel később a kép felső sarkában álló Dzeko-t sikerül megjátszania.


(Forrás: TFA-Caio Miguel)

Darmian sikeresen leváll Tonali-ról és a labdát azonnal felpasszolja Dzeko-ra, aki egyérintőből lepörgeti azt Mkhitaryan-nak.


(Forrás: Hillandkimi)

Kalulu-nak muszáj sárga lapot érően szabálytalankodnia, mert különben Martinez előtt szabad terület nyílik a kapuig.

Tottenham:

Az új gazdag Newcastle-el nagy harc lesz a BL indulásért, vagyis a tabella ezt tükrözi vissza, persze ott vannak az alvó „ügynökök” a Chelsea és a Liverpool, amely klubok a rossz formájuk ellenére lőtávolban maradtak. A BL-ben kicsit könnyebb a Spurs dolga, legalábbis papíron még egy kör benne lehet Conte együttesében.

Az olasz tréner szerencséjére a húzóemberek felépültek. Kulusevski, Bentancur, Richarlison végre egészséges, persze, hogy ne örüljön teljesen Conte, a kapusát Llorist, jó pár hétre elveszítette. Legalább a kapusposzton mindkét csapat egálra áll. Úgy hiszem, hogy a City győzelmet a helyén kell kezelni, mert Guardiola együttesében az agykoponyák (Bruyne, Silva) nincsenek a toppon.


(Forrás: Talking Tactics-Twitter)

Azért megkell jegyezni, hogy a Spurs nagy területeket hagyott maga mögött, ennek ellenére Silva kihagyta Haaland-ot a játékból. A csatár próbál beindulni az üres területbe, de Silva nem indítja be.


(Forrás: Talking Tactics-Twitter)

Ennél a szituációnál, Haaland megint beindul, de Silva inkább kipasszolja a labdát szélre, pedig lenne lehetősége a csatártársát indítania.

A meccs teljes statisztikáját az alábbi diagrammon láthatjátok:

Annyival egészíteném ki, hogy a Spurs 1,13xG-vel, míg a City 0,88-as xG-vel végzett. A legérdekesebb ezek közül Haaland 0,0 xG-je. A norvég támadó nem tudott helyzetet generálni magának.


(Forrás: Begriffits-Twitter)

Esélyek:

Nehéz jósolni, mert a Spurs a csoportkörök alatt nem sziporkázott, míg a Milan a tavalyi kiesés után, túlélte a csoportját. A két edző közül Conte-nak van nagyobb nemzetközi tapasztalata, ám az eredményei a Bajnokok Ligájában eléggé kiábrándítóak.

Conte statisztikája:


(Forrás: Transfermarkt.com)

Gondolkodnom kellett, hogy melyik csapatnak hány %-ot adok, aztán végülis meggyőztem magam, hogy 60%-ot adjak a Spurs-nek és csak 40%-ot a Milan továbbjutásának.