AC Milan - AS Roma


A Milan és a Roma győzelemmel hangolt az új évben, így mindegyik csapat optimistán várhatja a vasárnapi rangadót. Ahhoz, hogy tiszta képet kapjunk a két együttesről a statisztikai mutatókat hívtam segítségül.

AC Milan:

A Milan eddigi teljesítményét az alábbi statisztikai diagramm jól ábrázolja:


(Forrás: serieaanalysis.com)

Egy kis segítség az ábrához:

Attacking (támadás): Goal (gól), xG (várható gólok száma), Shots (lövések), opp penalty area entries (belépés büntetőterületre), Crosses (kereszt passzok)

Possesssion (labda birtoklás): Passes (passzok), Accurate (pontos passzok), Key passes (Kulcs passzok), Final third (utolsó harmad).

Defending (védekezés): PPDA (közbelépés előtt engedélyezett passzok), xGA (várható kapott gólok), Opp xG (az ellenfél lövései után kapott várható gólok), Recoveries (labdaszerzés), High Press (magas nyomás)

Roma:


 (Forrás: serieaanalysis.com)

Általában ezek az oldalak nagyon aprólékosan mérik a csapatok teljesítményét, így akkor is pontos képet kaphatunk az erőviszonyokról, ha most először nézünk meg egy olasz rangadót.

Szóval mit látunk a képen?

01. Támadójáték: Ránézve a diagrammokra azt látjuk, hogy a Milan sokkal jobb számokat hoz a támadásoknál. Érdekes, hogy Roma-ban hiába van egy veretes támadóegység: Zaniolo, Dybala, Abraham vagy Belotti, ennek ellenére a Roma nagyon kevés akciógólt tud szerezni. A Milan szemszögéből nézve a dolgokat, a támadók sokkal jobb formában vannak, elsősorban Leao, aki 7 góllal vezeti a házi góllövőlistát. Egyébként ebben a szezonban Tammy Abraham teljesít a legrosszabbul, ami a várható gólok számát jelenti. 4,23 xG-s mutatóra rúgott 16 bajnokin 3 gólt. Abraham jól kerül helyzetbe, de az esetek többségében ezeket nem tudja gólra váltani. Mellette Zaniolo teljesít alul, aki 2,99xG-re csupán 1 gólra volt képes. Összességében ezen a területen a Milan fényévekkel jobb, főleg a Goal per 90-nél, ahol az arány 85.7-47.6, a rossoneri javára.

02. Labdabirtoklás: Ebben összességében megint a Milan áll nyerésre, főleg az utolsó harmadban. Itt sem néz ki jól Mourinho csapata.

03. Védekezés: A védekezésben a két csapat szinte fej-fej mellett végzett, azért elmondható, hogy a Roma a Milan-hoz hasonlóan jól védekezik. A Roma 14, míg a Milan 16 gólt kapott. Ezek a mutatók azt vetítik előre, hogy egy kevés gólos párharc bontakozhat ki, ha csak szigorúan ezt a fázist vesszük figyelembe.

Tovább bontva a dolgokat, az ellentámadás hatékonyság diagrammja is mutat pár érdekes adatot.

(Forrás: serieaanalysis.com)

Mindkét együttes rendkívül jól kontráz. Ebben a Milan megint csak hatékonyabb picivel, itt a 29% egy nagyon erős mutató.

Esélyek:

Egy dologban nagyon jó Mourinho, méghozzá abban, hogy elrontsa az ellenfél játékát. Számos mérkőzésen, főleg erősebb csapatokkal szemben ez az alaptézise. A portugálnak ez a második szezonja a rómaiak kispadján, de a csapat jobbára szenved, mint sem sziporkázik. A kis csapatok ellen temérdek ziccert rontanak a támadók, addig a jobb ellenfelekkel szemben, alig kerülnek helyzetbe. Ráadásul a rangadókon eddig nem ment a góllövés. A csapat mérlege három vereség, 0 lőtt gól (0:1 Lazio, 0:1 Atalanta, 0:1 Napoli). A Roma esélyeit az sem növeli, hogy Zaniolo-t és Dybala-t le kellett sérülés miatt cserélni az előző fordulóban. A hírek szerint, mindkettő tudja vállalni a játékot vasárnap, bár kötve hiszem, hogy 100%-os állapotban. Látva a diagrammokat, a számok a Milan mellett szólnak!