Katar


Katar sosem szerepelt még világbajnokságon, ezért házigazdagént ez az első alkalom, hogy ilyen magasrangú nemzetközi tornán van jelen. Hogy miért pont ez az ország nyerte el a rendezés jogát, az külön kötetet érdemelne. Magát a tornát beárnyékolja, hogy rengeteg munkás lelte halálát az építkezések alatt. Mindenesetre a válogatottnak a történtek miatt nem sokan fognak szurkolni.

Edző: Félix Sánchez (spanyol) 

Edzői karrierjét a Barcelonánál kezdte, majd egy évtizeddel később az Aspery Akadémiánál kapott munkát. 2013-tól a katari utánpótlás képzéséért felelt, a nagy válogatottat 2017-től irányítja. A spanyol edzővel Katar egész jól szerepelt az Arab és az Arany Kupán. Az igazi erőpróba viszont most következik.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Saad Al Sheeb (Al-Sadd), Yousef Hassan (Al-Gharafa), Meshaal Barsham (Al-Sadd).

Védők: Pedro Miguel (or Ró-Ró) (Al-Sadd), Abdul Karim Hassan (Al-Sadd), Tariq Salman (Al-Sadd), Musab Khader (Al-Sadd), Hammam Al-Amin (Al-Gharafa), Bassam Al-Rawi (Al-Duhail), Boualem Khoukhi (Al-Sadd), Jassem Jaber (Al-Arabi).

Középpályások: Abdulaziz Hatem (Al-Rayyan), Muhammad Waad (Al Sadd), Ali Asad (Al Sadd), Salem Al Hajri (Al Sadd), Karim Boudiaf (Al-Duhail), Asim Madbo (Al-Duhail), Mustafa Tariq Mishaal (Al Sadd).

Csatárok: Akram Afif (Al Sadd), Ahmed Alaa (Al-Gharafa), Muhammad Muntari (Al-Duhail), Hassan Al Haidos (Al Sadd), Ismail Muhammad (Al-Duhail), Khaled Munir (Al-Wakra), Al-Moez Ali (Al-Duhail), Nayef Al-Hadrami (Al-Rayyan).

Taktika: A spanyol tréner az edzőtáborokban a 3-5-2-es formációt gyakoroltatta a játékosival. A labdabirtoklásban Katar nem túl erős. Az elmúlt egy évben Félix Sánchez csapata átlagosan 46,63%-os labdabirtoklási arányt ért el, a fő hangsúly inkább a szilárd védekezésen és a gyors kontratámadásokon van.


Várható felállás:


(Forrás: alfie-pearson-qatar-1-TFA)

Kulcsjátékos:


(Forrás: alfie-pearson-qatar-12-TFA)


Akram Afif egy jobb lábas támadó, aki a katari támadásfelépítésekben kulcspozíciót tölt be. A 2019-ben az év ázsiai labdarúgója címet nyert játékos gyakran balszélsőként játszik a saját klubjában, míg Félix Sánchez-nél jobbára Ali éktársa. Játéka nélkülözhetetlen, mivel minőségi labdakezelése és a 177cm-es magasságának köszönhetően kitűnő fejtechnikája van. A magasságából fakadóan védekezésben és a pontrúgásoknál egyaránt fontos feladatokat lát el.

Katar esélyei a VB-n:

Emlékeim szerint rendező országként csak Dél-Afrika nem tudott továbbjutni a csoportjából. Ebben a kvartettben Katar tűnik a leggyengébbnek, de Félix Sánchez csapatának nagy előnyt jelent, hogy közel 2 hónapja csak erre a tornára készült. Emellett figyelembe kell venni magát a FIFA-t, nehogy Katar olyan előnyöket élvezzen, mint anno Dél-Korea. Számomra nagy kérdés, hogy legfelső szinten mennyire fogják tolni majd a házigazda szekerét.

Katar Ázsiai Kupa menetelése:

https://www.youtube.com/watch?v=P44D8nL3AaU