Szenegál


Szenegál friss Afrika Nemzetek Kupája győztesként érkezik a tornára. A „Lions of Teranga” becenévre hallgató együttes 2021-ben nyerte meg a tornát. Már a 2018-as VB-n is kimutatták oroszlánkörmüket Cissé fiai, akkor Mané-ék egy sárga lap miatt estek ki. Nagyon szoros volt a csoport, ezért több tényező döntött a továbbjutásról, amiből Japán jött ki győztesen, ugyanis 1 sárgával kevesebbet kapott, mint Szenegál.

Edző: Aliou Cisse (szenegál)

Játékosként szürke, ám megbízható volt. A PSG mellett kisebb együttesekben rúgta a bőrt. Sokáig segédedzőként ténykedett, de 2015-től Szenegál szövetségikapitánya. Kinevezése után rögtön megkezdte a tisztogatást. Olyan játékosoktól szabadult meg, mint a szenegáli hős Papiss Cissé vagy Demba Bá. A játékosai között csak „Diktátornak” becézett szakvezető betiltotta a vízipipákat és minden olyan tárgyat, ami zavarhatja a koncentrációt és a játékosok teljesítményét.

"Én így dolgozom, hagyom távozni azokat, akik nem fogadják el a szabályokat."

Mindenesetre a rend és a fegyelem meghozta a gyümölcsét, hisz hét év alatt, nagy fejlődésen ment át a szenegáli válogatott.

A keret (hivatalos):

Kapusok: Seny Dieng (Queens Park Rangers), Alfred Gomis (Rennes), Édouard Mendy (Chelsea)

Korábbi játékosok: Pape Abou Cisse (Olympiacos), Abdou Diallo (Leipzig), Ismail Jakobs (Monaco), Kalidou Koulibaly (Chelsea), Formose Mendy (Amiens), Youssouf Sabaly (Real Betis), Fode Ballo-Toure (AC Milan)

Pathe Ciss (Rayo Vallecano), Krepin Diatta (Monaco), Idrissa Gueye (Everton), Pape Gueye (Marseille), Cheikhou Kouyaté (Nottingham Forest), Mamadou Loum (Reading), Nampalys Mendy (Leicester) és Moustapha Name (Paphos). ) ). ), Matar Sarr Pope (Tottenham)

Csatárok: Boulaye Dia (Salernitana), Bamba Dieng (Marseille), Nicolas Jackson (Villarreal), Sadio Mané (Bayern München), Iliman Ndiaye (Sheffield United), Ismaila Sarr (Watford), Famara Diedhiou (Alanyaspor)

Taktika: Egyiptom ellen a döntőben 4-3-3-as formációban állt fel Szenegál, ez védekezésben 4-4-2-re módosult, valószínű, hogy ez a stílus lesz felfedezhető Katarban is. A kulcskérdés az lesz, hogy ebben a rendszerben ki fogja pótolni Bouna Sarr-t, aki általában az elsőszámú jobbhátvédje a válogatottnak, ő térdsérülés miatt kihagyja a tornát. Pape Abou Cissé játéka szintén kérdéses a védő csípőproblémák miatt nem léphetett eddig pályára.


Várható felállás:

(Forrás: Fintan-OReilly-Senegal-2-1 -TFA)


Kulcsjátékos:

(Forrás: Fintan-OReilly-Senegal-2-1 -TFA)

Mané esetében megint az Egyiptomi elleni döntőt kell felhoznom. Ott Cissé szabadabb szerepkört adott neki. A Bayern támadója szeret bal szélről indulni és úgy támadni a kaput, de jól érzi magát a csatárok mögött 10-es pozícióban. A közelmúltban másodszor is az év afrikai labdarúgójának választott Bayern München támadójánál az UEFA Bajnokok Ligája májusi döntőjében 34,84 km/órás végsebességet mértek.

Szenegál esélyei a VB-n:

Szenegál rögtön az első csoportmeccsén Hollandiával néz farkasszemet, ami nem ígérkezik könnyű párharcnak. A hollandok ellen minimum egy döntetlent kikellene csikarni. Másrészt a sérültek okán a védelem átszervezésre szorul Cissé részéről. A legfontosabb feladat Sarr minőségbéli pótlása a jobboldalon. Több szakember véleményét elolvastam, a többségük nagy dobást vár Szenegáltól. Az ilyen nagy kijelentésekkel óvatos lennék, azért ennek a keretnek vannak hiányosságai. Összességében azt gondolom, hogy a csoportban a 2. helyéről a Szenegál – Ecuador dönt majd.