Hollandia


Hollandia a G-csoportból kvalifikálta magát a Katari Világbajnokságra. A 2018-as VB és a 2021-es EB bukta után Louis Van Gaal vette át az „oranje” irányítását. A rutinos szakemberrel a hollandok magabiztosan és jó játékkal nyerték meg a csoportjukat. Van Gaal nagyon jól ötvözte a rutint és a fiatalságot a keretben, de a téli világbajnokságon, hogy hogyan fog szerepelni a gárda, azt a sérülések erősen befolyásolhatják. Elsősorban Depay-ra gondolok, aki még mindig nem épült fel teljesen. 

Edző: Louis Van Gaal (holland)

Van Gaal a 2022-es Világbajnokságon irányít valószínűleg utoljára nemzeti válogatott. A 71 éves trénerről áprilisban kiderült, hogy rákos. A prosztatarák egy agresszív formájában szenved, és már 25 kezelésen esett át. A játékosok egyként álltak az edző mögé, így érdekes lesz figyelni Hollandia teljesítményét a tornán

A keret (hivatalos):

Kapusok: Justin Biljow (Feyenoord), Andries Noppert (Heerenveen), Remko Pasveer (Ajax).

Védők: Virgil van Dijk (Liverpool), Nathan Ake (Manchester City), Daley Blind (Ajax), Jurrien Timber (Ajax), Denzel Dumfries (Internazionale), Stefan de Vrij (Internazionale), Matthijs de Ligt (Bayern München), Tyrell Malacia (Manchester United), Jeremie Frimpong (Bayer Leverkusen). 

Középpályások: Frenkie de Jong (Barcelona), Steven Berghuis (Ajax), Davy Klaassen (Ajax), Teun Koopmeiners (Atalanta), Marten de Roon (Atalanta), Kenneth Taylor (Ajax) and Xavi Simons (PSV).

Csatárok: Cody Gakpo (PSV), Memphis Depay (Barcelona), Steven Bergwijn (Ajax), Vincent Janssen (Antwerp), Luuk de Jong (PSV), Noa Lang (Brugge), Wout Weghorst (Besiktas).

Taktika:

Van Gaal az ellenfél tulajdonságaihoz alkalmazkodó és mozgékony 3-4-1-2-es rendszert alkalmaz az esetek többségében. Hollandia erőssége, hogy már az ellenfél térfelén nagyon jól támad le, ezzel növelve dominanciáját a támadóharmadban.


Várható felállás:


(Forrás: bryant-marques-TFA)

Kulcsjátékos:

(Forrás: bryant-marques-netherlands-TFA)


Furcsa, hogy Van Dijk-nek ez lesz az első VB-je. A 2018-as VB-re nem jutott ki Hollandia, így a játékos maximum a tévéből tudta követni az eseményeket. A Liverpool klasszis védőjének eléggé hányatatott szezonjai voltak. 2020 októberében elülső keresztszalag szakadást szenvedett, ami után majdnem egy teljes szezont kihagyott. Igazából idén kezdett újra játékba jönni. Katarban kulcsszerepe lesz abban, hogy a védelem olajozottan működjön.

Hollandia esélyei a VB-n:

Hollandiának kapus poszton vannak komoly gondjai. Az utolsó meccseken a 39 éves Pasveer (Ajax) védett, míg a 2014-es tizenegyesgyilkos Tim Krul-t minden szívfájdalom nélkül kirakta Van Gaal a keretből. A kapus az egyik edzésen nem akarta gyakorolni a tizenegyeshárításokat, ezért ez a kerettagságába került. A többi csapatrész szerintem elég erős. A minimum cél az A csoport megnyerése, az egyenes kieséses szakasz picit ellenfélfüggő, ha jól alakulnak a dolgok, akkor a legjobb 8-ig simán elmehet az „oranje”, ha nem, akkor ez a kapusprobléma, mint Damoklész kardja ott lebeghet Hollandia feje fölött.

Hollandia útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=T_8ebOZ86jk