Ecuador


Ecuador katari szereplése veszélyben volt, hisz hiába harcolta ki az együttes a pályán a kijutást, Chile óvást nyújtott be.

Az esetről röviden:

„A Chilei Labdarúgó Szövetség (FFC) azt állította, hogy Castillo (23) kolumbiai származású, és hamis születési anyakönyvi kivonat alapján regisztráltatta magát ecuadoriként. A FIFA fellebbviteli bizottsága azonban végül úgy döntött, hogy Castillo jogosult Ecuadorba. "Ez egy sötét nap a futball és a rendszer hitelessége szempontjából" - mondta Jorge Yunge, az FFC főtitkára.

Castillo a 18 ecuadori selejtezőből nyolcon játszott, ezeken a meccseken 26 pontjából 14-et szerzett Katarban. Hazai pályán csak egyszer veszítettek egy lenyűgöző selejtezőben, amelynek során 6-1-re legyőzték Uruguay-t, Kolumbiát kalapálták 6-1-re, négy pontot hoztak el Chilétől, és döntetlent játszottak Brazíliával és Argentínával, hogy megszerezzék a negyedik helyet a dél-amerikai selejtezőben.” (forrás: Skysports)

A FIFA nem vélt szabálytalanságot felfedezni, ezért az ügyet és a vádakat júliusban ejtette. Aztán szeptemberben újabb bizonyítékok kerültek elő, ezért az eset már a Nemzetközi Sportdöntő Bíróságnál van. Persze a rajt előtt közel két héttel, eredmény nincs.

Edző: Gustavo Alfaro (argentin)

A keret (hivatalos):

Kapusok: Hernan Galindez (Aucas), Moises Ramirez (Independiente del Valle), Alexander Dominguez (LDU Quito)

Védők: Roberto Arboleda (Sao Paulo), Pervis Estupinan (Brighton), Angelo Preciado (Genk), Piero Hincapie (Bayer Leverkusen), Xavier Arreaga (Seattle Sounders), Diego Palacios (Los Angeles), Byron Castillo (Leon), William Pacho (Antwerpen)

Csatárok: Enner Valencia (Fenerbahce), Michael Estrada (Cruz Azul), Angel Mena (Club Leon), Gonzalo Plata (Real Valladolid), Leonardo Campana (Inter Miami), Romario Ibarra (Pachucha)

Középpályások: Alexander Alvarado (LDU Quito), Carlos Gruezo (Augsburg), Jhegson Mendez (Los Angeles FC), Romario Ibarra (Pachuca), Moises Caicedo (Brighton), Alan Franco (Talleres), Jose Cifuentes (Los Angeles), Jeremy Sarmiento (Brighton), Nilson Angulo (Anderlecht)

Taktika: A dél-amerikai világbajnoki selejtező legfiatalabb csapata, Gustavo Alfaro-é. Ecuador tud veszélyesen támadni, de védekezésben jóval erősebb. Általában a 4-2-3-1-es felállást választja az edző, ez védekezésben lehet 4-3-3-vagy egy 4-2-1-3-as formáció, ez attól függ, hogy a kezdőben szerepet kap-e egy klasszikus 10-es, mint például Sarmiento.


Várható felállás:


(Forrás: bryant-marques-ecuador-TFA)

Kulcsjátékos:

(Forrás: bryant-marques-ecuador-TFA)


Moises Caicedo mindössze 20 éves és a Brighton egyik alapemberének számít, emellett egy sokoldalú játékos. A selejtezőkön Alfaro elsősorban a középpálya bal oldalán használta. Atletikus, technikás, fiatal kora ellenére, nagyon jól olvassa a játékot. Egy jó VB szerepléssel, alaposan felsrófolhatja az árát.

Ecuador esélyei a VB-n:

A selejtezőkön nagyon markánsan futballozott a „La Tricorol”. Argentínával és Brazíliával döntetlen, míg magabiztos győzelem Chille (0:2) ellen idegenben.  A nyitó meccs kulcskérdés lesz, ha ott győz Ecuador a házigazda Katar ellen, akkor valószínű tovább tud jut az A csoportból. A keret szerintem elég erős ahhoz, hogy ez összejöjjön. Friss hír, hogy a VB-n elért eredményektől függetlenül Gustavo-nak szerződés hosszabbítást ajánlott az ecuadori szövetség.

Ecuador útja a VB-ig:

https://www.youtube.com/watch?v=NCHXn3sfODs